Man's search for meaning, Viktor Frankl

Viktor E. Frankl:in teos Man's search for meaning (suom."Ihmisyyden rajalla") on kauhistuttava, mutta lumoava autobiografinen teos toisen maailmansodan keskitysleireiltä. Luettuani vain muutaman sivun, ymmärsin hyvin nopeasti miksi tätä kirjaa pidetään klassikkona. Se on itsessään testamentti ihmisen kyvylle sopeutua ja selvitä.

Viktor E. Frankl oli juutalainen psykiatri, joka toisen maailmansodan aikana joutuu sietämään useita keskitysleirejä ja kirjoittaa hyvin terävästi sekä nokkelasti huomioiden näiden arjesta. Ensimmäinen osio kirjasta on täynnä tarinoita siitä mitä ihmiseläimelle tapahtuu näin ankarissa olosuhteissa. Kirjan jälkimmäinen osio puolestaan tarkastelee logoterapian, Viktorin kehittämän psykiatrian akateemisen suuntautumisen, oppeja teoreettisella tasolla ja rinnastaa näitä kirjan kuvauksiin.

Kirja vaikutti minuun suuresti näillä kuvauksilla. Teksti onnistuu pääsemään iholle, ennen kaikkea fyysiessä mielessä, mutta myös henkisesti sillä kuvaukset veljeydestä ja inhimillisyydestä karmeissa olosuhteissa ovat koskettavia. Kirjan tärkein oppi on löytää jokin syy sille miksi selvitä. Frankl huomasi, että tämä oli tärkein tekijä, mikä määritti henkisen kunnon säilymisen ääriolosuhteissa. En näe tätä mahdottomaksi uskoa.